O smutku. A o tom, že smutek je požehnání a že je třeba se z něho těšit…

Smutek je ticho, je váš. Přichází, protože jste sami. Dává vám šanci jít hlouběji do své samoty. Spíše než skákat z jednoho povrchního štěstí na druhé a plýtvat svým životem je lepší využít smutek jako prostředek meditaci. Je to přítel! Otevírá dveře vaší věčné samoty. Neexistuje, způsob jak nebýt sám. Můžete se oklamat, ale nemůžete uspět. Klamete sami sebe ve všem – ve vztahu, v ambici, v úsilí stát se slavným, v dělání toho či onoho. Snažíte se přesvědčit sami sebe, že nejste sami, že nejste smutní. Dříve nebo později se vaše maska opotřebuje – je falešná a proto nemůže zůstat navždy – pak si musíte nasadit další masku. Kolik masek jste si nasazovali v jednom krátkém životě? A kolik z nich zmizelo, bylo změněno? Stále však ve starém zvyku pokračujete.

Jestliže chcete být autentickým jedincem, využijte smutek, neutíkejte před ním. Je to velké požehnání. Seďte s ním tiše, těšte se z něho. Není nic špatného na tom, že jste smutní. Čím více se seznamujete s ním a jeho jemnými odstíny, tím budete překvapenější – je to velká relaxace, velký odpočinek. Vyjdete z něj omlazeni, posílení, mladší a živější. Jakmile jste ho ochutnali, budete tyto nádherné okamžiky smutku stále znovu vyhledávat. Budete na ně čekat, budete je vítat a ony otevřou nové dveře vaší samoty…

Narodili jste sami a sami zemřete. Mezi těmito dvěma samotami můžete klamat sami sebe, že nejste sami, že máte manželku, manžela ,děti, peníze, moc… Mezi těmito dvěma samotami, ale jste sami. Snažíte se být něčím nebo někým zaneprázdněni, abyste si to neuvědomovali.

Kdykoli se cítíte smutní, sedněte si pod strom, k řece nebo ke skále a bez jakéhokoliv strachu se ponořte do svého smutku. Čím více se uvolníte, tím více se postupně seznamujete s krásou smutku. Tento smutek pak začne měnit svou podobu a stane se tichou radostí, již nezpůsobil nikdo zvenčí. Nebude to povrchní štěstí, které vám může být odebráno. Když postupujete hlouběji do své samoty, jednoho dne naleznete pouze radost –  radost je pouze uprostřed. Štěstí je velmi povrchní, závisí na druhých, radost je uprostřed, nezávisí na nikom. Když jdete hlouběji, dosáhnete stavu blaženosti.. Dosáhnete blaženosti, jež vás neopustí. Vyzařuje z vás. Můžete ji nyní sdílet, můžete ji dát komukoli. Je to dar. Nikdo vás nemůže učinit nešťastným. I když jste smutní, může z vašich očí zářit světlo.

Osho

 

 

 


Přidat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *